Με μοναδικά υλικά το κίτρινο αλεύρι, το νερό και μια πρέζα αλάτι δημιουργούμε τα χειροποίητα (χερίσια) μακαρόνια της Χίου. Η δεξιοτεχνία της Μαρίας, με τη βοήθεια ενός λεπτοκαμωμένου κλαδιού από σπάρτο, φτιάχνει το φαγητό που γέμιζε το άδειο στομάχι του φτωχού, όταν επέστρεφε από το βουνό ή το χωράφι, έπειτα από μια κοπιαστική μέρα. Τότε που το ρεύμα δεν βοηθούσε στη συντήρηση της τροφής και οι αεροστεγείς συσκευασίες δεν υπήρχαν για να δώσουν παράταση ζωής στα τρόφιμα. Γύρω από ένα τραπέζι, με τη χάρη της ομαδικότητας και την … τύχη του πρωτάρη, δοκιμάζουμε να μετατρέψουμε τα μικρά κομμάτια ζύμης σε ένα χορταστικό και γευστικό ζυμαρικό.
Η Μαρία δίνει οδηγίες και διηγείται ιστορίες για το πως ο κύκλος φύτευσης, θερίσματος και άλεσης του σιταριού γίνονταν η βασική πηγή ικανοποίησης της ανάγκης για τροφή μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες.
Μόλις ετοιμαστεί το χειροποίητο μακαρόνι, κάτω από τη δροσιά του μεγαλύτερου πλάτανου του νησιού, η ομάδα του “Μάκελου”, ενός από τα πιο παραδοσιακά εστιατόρια της Χίου, θα μας μυήσει στα μυστικά της μαγειρικής του ξακουστού χιώτικου ζυμαρικού και με ντόπια υλικά φρέσκιας ντομάτας και τυριού, θα σας προσφέρει μια γευσιγνωστική εμπειρία, όπως μόνο η αυθεντική κουζίνα της Χίου μπορεί να σας δώσει. Το πιάτο των χερίσιων μακαρονιών συνοδεύεται από τοπικά ορεκτικά και κρασί απ’ τις πλαγιές των βουνοκορφών της βόρειας Χίου και για όσους το επιθυμούν από κοκκινιστή κατσίκα, το πιο αυθεντικό φαγητό του νησιού.
Πριν φύγουμε θα πάρετε μαζί σας, ως ανάμνηση συμμετοχής, λίγα αποξηραμένα χερίσια μακαρόνια, για να θυμοσαστε παντοτινά γιατί οι πιο γλυκιές βιωματικές ελληνικές εμπειρίες στήνονται γύρω από ένα τραπέζι.