Το Πιτυός είναι ένα μικρό γραφικό ορεινό χωριό στη Βόρεια Χίο. Τόπος γέννησης του Αγίου Γεωργίου του Χιοπολίτη, γνωστό για τη κτηνοτροφική του παράδοση, τα μονοπάτια του Ομήρου, τον Γενοβέζικο πύργο του, τον υπεραιωνόβιο πλάτανο του, τον ξυλόφουρνο του, τις τυρόπιτες και κοπανιστόπιτες του,  και, φυσικά, τα χειροποίητα μακαρόνια του, τα «χερίσια» μακαρόνια, σήματα κατατεθέντα της πλούσιας γαστρονομικής του ταυτότητας. Παρόλο που περιτριγυρίζεται από ψηλούς ορεινούς όγκους, βρίσκεται κοντά σε κάποιες από τις γνωστότερες παραλίες της Χίου, όπως τον Ναγό, τον Γιόσωνα και άλλες προς βορά καθώς επίσης και τον Μάναγρο, τα Μαγεμένα, την Λήμνο και άλλες προς τα δυτικά.

Αποτελεί έτσι έναν προορισμό, ιδανικό για όσους θέλουν να συνδυάσουν το ειδυλλιακό τοπίο, την εξερεύνηση της φύσης, την ιστορία και τη λαογραφία και να γευτούν ξεχωριστά πιάτα!

Το χωριό, βρίσκεται στην Βορειοανατολική Χίο, 25 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Χίου και 6 χιλιόμετρα από το μεγάλο ναυτικό κεφαλοχώρι του βορρά, τα Καρδάμυλα. Και με τα δύο σημεία ενώνεται με καλό δρόμο (επαρχιακή οδό Χίου- Πιτυούς- Καρδαμύλων) και χρειάζονται, 45 λεπτά από την πόλη, ή 15 λεπτά από τα Καρδάμυλα, για να φτάσει κανείς. Βρίσκεται σε υψόμετρο 460 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, η οποία απέχει περί τα 7 χιλιόμετρα προς βορρά και είναι ορατή από μερικά σημεία κοντά στον πύργο του χωριού.