Εκπαιδευτικά Προγράμματα

εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Αφήγηση παραμυθιών

Τρία Μικρασιάτικα παραμύθια

Τρία παραμύθια,  “Ο Σταχτοπούτης”, “Ο Γκιουζέλ Πατσατζής” και “Ο Πετεινός κι ο Σαρανταμπελάς”, που έχουν καταγραφεί από αφηγήσεις Μικρασιατών προσφύγων,  φιλοδοξούν να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με την προφορική λαϊκή παράδοση της Μικράς Ασίας.

Είναι παραμύθια που ψυχαγωγούν, διασκεδάζουν και δίνουν με έμμεσο τρόπο πληροφορίες για τη φυτο-ποικιλότητα της περιοχής, για πολιτισμικά στοιχεία και κοινωνικές αξίες, ενώ παράλληλα αναφέρονται στο πρώτο μεταναστευτικό κύμα των αρχών του 20ού αιώνα: Το πρώτο βρίσκεται στη συλλογή του Μέγα και τα άλλα δύο ανήκουν στη συλλογή παραμυθιών Παπαδοπούλου-Δεμερτζή, όπως παρουσιάζεται στον Δ’ τόμο των Μικρασιατικών Χρονικών.

Η αφήγηση συνοδεύεται από ζωντανή μουσική και παραδοσιακά τραγούδια που προσθέτουν μελωδική ατμόσφαιρα και εμπλουτίζουν την εμπειρία των νεαρών ακροατών.   Κατά τη διάρκεια της αφήγησης υπάρχει διάδραση με το ακροατήριο και τα παιδιά προσκαλούνται να συμμετέχουν στα τραγούδια.

οι αιώρες της άνοιξης

Οι αιώρες της άνοιξης

Παραμύθια, μύθοι και τραγούδια γεμάτα λουλούδια και εργαστήρι χειροτεχνίας.

Άραγε πώς δημιουργήθηκε η πρώτη ανεμώνη; ποια νύμφη αγκάλιασε ο Ζέφυρος; Από πού προέρχεται η παράδοση της αιώρας; Ποιο είναι το πιο όμορφο λουλούδι; Και πώς γέμισε το φόρεμα μιας μικρής χωριατοπούλας με παπαρούνες;

Τρεις μύθοι και δύο λαϊκά παραμύθια γεμάτα λουλούδια και χρώματα, συνδυασμένοι με παραδοσιακά τραγούδια, ταξιδεύουν τα παιδιά σε ανθισμένους αγρούς, σε δάση, και ρυάκια, σε τοπία ολάνθιστα και ευωδιαστά.

Θα ακούσουν για ήρωες από την ελληνική μυθολογία, μια παράδοση που φτάνει στις μέρες μας από τα αρχαία χρόνια, παραδοσιακά τραγούδια από το Ανατολικό Αιγαίο και την Ήπειρο και δύο παραμύθια γεμάτα πολύχρωμα λουλούδια!

Αφού ολοκληρωθεί η αφήγηση, οι συμμετέχοντες φτιάχνουν τη δική τους χειροποίητη κατασκευή που είναι εμπνευσμένη από τις ιστορίες που άκουσαν.


στάχυα

Τα δώρα της Δήμητρας

Ποια δώρα πρόσφερε η Δήμητρα στους ανθρώπους; Ποια ήταν η κόρη της και πώς μας φέρνει ελπίδα  ο μύθος της; Μέσα από την αφήγηση του μύθου της Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης, με επίσκεψη στο αλώνι και στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο, οι  συμμετέχοντες μαθαίνουν για τη σημασία της καλλιέργειας των  δημητριακών, για τις αγροτικές ασχολίες, για την εναλλαγή των εποχών και γνωρίζουν σχετικά έθιμα, τραγούδια και δοξασίες της λαϊκής παράδοσης.

Τιμή ανάλογα με τη χρονική διάρκεια του επιλέξιμου προγράμματος και του αριθμού των συμμετεχόντων κατόπιν συνεννόησης με τους ενδιαφερομένους.


ξυλόφουρνος

Επίσκεψη στον ξυλόφουρνο

Επισκεπτόμαστε τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του Πιτυούς, γνωρίζουμε τον φούρναρη, ανακαλύπτουμε τα σκεύη και τα υλικά για την Παρασκευή του ψωμιού,  ακούμε ένα παραμύθι για το πιο γλυκό ψωμί αλλά και παροιμίες και αποφθέγματα για το πολύτιμο αυτό αγαθό. Μαθαίνουμε για τον κύκλο του ψωμιού από το σπόρο στο αλεύρι και από το αλεύρι στο ψωμί.  Στο τέλος βάζουμε τις ποδιές μας και πλάθουμε τα δικά μας ψωμάκια.

Τιμή ανάλογα με τη χρονική διάρκεια του επιλέξιμου προγράμματος και του αριθμού των συμμετεχόντων κατόπιν συνεννόησης με τους ενδιαφερομένους.


χερίσια μακαρόνια

Μια χουφτίτσα μακαρόνια

Σε ένα μικρό χωριό, μια γιαγιά φτιάχνει χερίσια μακαρόνια. Τα εγγόνια της ζητούν να τη βοηθήσουν και εκείνη κάθεται να τους εξηγήσει όλα τα βήματα και να τους λύσει τις απορίες. Τα μαγειρεύουν και γεύονται ένα πεντανόστιμο φαγητό!  Τόσο πολύ τους άρεσε που θέλουν να μείνουν εκεί το βράδυ να τους πει και παραμύθια από το χωριό και τραγούδια και να πλάσουν μακαρόνια.  Έτσι κι έγινε και τα παιδιά μάθανε τα μυστικά της συνταγής και μαγείρεψαν για όλο το χωρίο και ξεκίνησε γλέντι μεγάλο.

Μία παράσταση αφήγησης στην οποία οι συμμετέχοντες, με διασκεδαστικό και βιωματικό τρόπο, μαθαίνουν την αξία των απλών υλικών στην κουζίνα μας αλλά και τη συνταγή του παραδοσιακού πιάτου του Πιτυούς.

Στο τέλος της συνάντησης οι συμμετέχοντες παίρνουν μαζί τους ένα σακουλάκι χερίσια μακαρόνια (μια χουφτίτσα μακαρόνια) μαζί με τη συνταγή.

Τιμή ανάλογα με τη χρονική διάρκεια του επιλέξιμου προγράμματος και του αριθμού των συμμετεχόντων κατόπιν συνεννόησης με τους ενδιαφερομένους.