e-Pityos

Μουσικά QR codes του Πιτυούς

Στα χνάρια του Hubert Pernott! Ένα πρωτοποριακό και πιλοτικό πρόγραμμα, μουσικής ψηφιακής καταγραφής στο Πιτυός:

35 σκοποί, τραγούδια, χοροί, μοιρολόγια, αποκριάτικα έθιμα, νυφικάτικα ποιήματα και κάλαντα από το Πιτυός της Χίου, βιντεοσκοπημένα σε δύο φάσεις, το 1990 από τον εκπολιτιστικό σύλλογο του χωριού (από το αρχείο του Νίκου Φράγκου) και το 2021 από τον εθνομουσικολόγο ερευνητή, Δημήτρη Γιαννιώδη. Το πρόγραμμα της «ΑΜΚΕ Μουσείον – Μουσικές πρακτικές του Αιγαίου», δίνει στον επισκέπτη τη μοναδική ευκαιρία να βιώσει το Πιτυός μέσα από τον πλούτο της λαογραφικής του παράδοσης.

Ο επισκέπτης του χωριού μπορεί να σκανάρει τα QR Codes που βρίσκονται τοποθετημένα στους δρόμους και στα σπίτια, μέσα στον οικισμό και να παρακολουθήσει τους Πιτυανούς και τις Πιτυανές να τραγουδάνε και να χορεύουν, σαν να ήταν μπροστά στα μάτια του!

Το οπτικοακουστικό υλικό προέρχεται από επιτόπιες έρευνες (2018-2022) στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής  του κοινωνικού ανρθωπολόγου Δημήτρη Γιαννιώδη στο Πανεπιστήμιο Paris-Nanterre της Γαλλίας (τμήμα εθνομουσικολογίας) και από καταγραφές διαφόρων ερευνητών. Για να καταγραφεί η σύγχρονη μουσική πραγματικότητα και να γίνει εφικτή η μουσική χαρτογράφηση του νησιού, πραγματοποιούνται με συστηματικό τρόπο συνεντεύξεις, ηχογραφήσεις, βιντεοσκοπήσεις καθώς και συλλογή σχετικού υποστηρικτικού και τεκμηριωτικού υλικού σε κάθε χωριό με τη βοήθεια των κατοίκων, των ντόπιων ερευνητών καθώς και των πολιτιστικών φορέων.

Ένα σημαντικό μέρος του ψηφιακού αρχείου στεγάζεται στο Κέντρο Έρευνας και Εθνομουσικολογίας (CREM) και στο αρχείο του Μουσείου του Ανθρώπου  στο Παρίσι. Η Ψηφιακή Εγκυκλοπαίδεια «Μουσείον» έχει σκοπό να συμβάλλει στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Χίος, Ψαρά, Οινούσσες, Ερυθραία), να διασώσει, να διαδόσει και να αναδείξει τα αριστουργήματα του λαϊκού της πολιτισμού.

Στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, ο όρος «Μουσείον» αναφέρεται σε τέμενος αφιερωμένο στη λατρεία των Μουσών και στο οίκημα όπου λάμβαναν χώρα δραστηριότητες σχετικές με τη μουσική, την ποίηση ή την φιλοσοφία υπό την προστασία των Μουσών, θεοτήτων συνυφασμένων με τις τέχνες και τις επιστήμες.

Βασικό μέλημα της προσπάθειας αυτής είναι λοιπόν να προσεγγίσει την πολιτιστική κληρονομιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου με μια καινοτόμο ανθρωπολογική ματιά ώστε να παραμείνει η παράδοση αυτό που ήταν πάντοτε : ένας «πολιτισμός εν δράσει», ένας θησαυρός γνώσεων και πρακτικών που χτίζεται καθημερινά, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και που αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου.

Επιστημονική επιμέλεια : Δημήτρης Γιαννιώδης

Κανάλι του Πιτυούς στο Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=5V3M7_F0nio&list=PLJWzkk7istPRm2Wf6gohMQdQKqy6pPj1y

Δίγλωσση σελίδα «Mουσείον» στα Ελληνικά και Γαλλικά: https://mouseion.huma-num.fr/el/welcome