Ποιοι είμαστε

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας «Πιτυός Προορισμός» είναι Νομικό Πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (Αστικός Συνεταιρισμός) με περιορισμένη ευθύνη των μελών της και δυνατότητες εμπορικής ιδιότητας.

Εδρεύει στην κεντρική πλατεία του χωριού Πιτυός και κύριο αντικείμενο δραστηριότητας της είναι υπηρεσίες υποστήριξης για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και την αναβάθμιση των γενικών συνθηκών διαβίωσης.

Είναι καταχωρημένη στο Μητρώο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας των Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με αριθμό μητρώου (Α.ΓΕ.Μ.Κ.Ο.) 000184603031 και από τις αρχές του 2023 απέκτησε από τον ΕΟΤ άδεια ιδρύσεως τουριστικού γραφείου, παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις της.

Σκοποί και Στόχοι

Στόχος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Πιτυός Προορισμός» είναι η προβολή και η ανάδειξη του Πιτυούς, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ιστορίας και της σύγχρονης ζωής του και η ανάπτυξη ήπιου και θεματικού τουρισμού, με τη μετατροπή του οικισμού και της ευρύτερης ζώνης του σε προορισμό.

Σε αγαστή συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, τους υφιστάμενους επαγγελματίες πρωτογενούς παραγωγής και παροχής υπηρεσιών αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο κάτοικο να συμμετέχει, επιδιώκεται:

ο επισκέπτης του Πιτυούς να ζήσει βιωματικές εμπειρίες από την ιστορία, την πολιτιστική ταυτότητα, την παράδοση (άυλη πολιτιστική κληρονομιά) και τη λαογραφία του τόπου, καθώς και από την καθημερινότητα των κατοίκων του χωριού, όπως καταγράφεται πριν δεκαετίες, στοιχεία από την οποία διατηρεί αναλλοίωτα μέχρι τις μέρες μας.

Ειδικότερα:

 • Να επιδιώξει, σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, τη διαχείριση της επαναλειτουργίας του προσφάτως αναπαλαιωμένου Γενουατικής κατασκευής πύργου του Πιτυούς και τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων σε αυτόν.
 • Να αξιοποιήσει την πλούσια παράδοση Ομηρικής διέλευσης από το Πιτυός, δημιουργώντας τις αντίστοιχες υπηρεσίες τουρισμού.
 • Να διοργανώνει, σε σταθερή βάση, περιηγήσεις στα βασικά σημεία επισκεψιμότητας του Πιτυούς, μετατρέποντας το στο πρώτο χωριό της Χίου με έφεση να αποκαλύπτει τα μυστικά του σε κάθε επισκέπτη του.
 • Να επεμβαίνει στην αισθητική του δημόσιου χώρου στο Πιτυός, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του οικισμού.
 • Να αναδείξει το πλήθος σημαντικών περιπατητικών διαδρομών γύρω από το Πιτυός, με κατάληξη το Όρος και την Αμεθούντα, τα θαυμαστά δείγματα κτηνοτροφικής κληρονομιάς, τις «πλακόμαντρες», ή τη διαδρομή στα χνάρια του Δρίμακου, του πρώτου επιτυχημένου επαναστάτη της ελληνικής αρχαιότητας.
 • Να δημιουργήσει τη Στέγη Χιακής Κτηνοτροφίας, έναν μουσειακό χώρο για την κτηνοτροφική παράδοση της Χίου και την αναπαράσταση της διαδικασίας του ξεχειμωνιού από τις βουνοκορφές της βόρειας Χίου στο ήπιο κλίμα του νότιου τμήματος του νησιού.
 • Να διοργανώνει, σε ετήσια βάση, την Γιορτή Κτηνοτροφίας, ένα πολυήμερο θεσμό ποικίλων εκδηλώσεων με έμφαση στην ανάδειξη της σύγχρονης κτηνοτροφικής παραγωγής της Χίου.
 • Να αποκαταστήσει το μύλο του Φέκου, ένα εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής της αγροτικής κληρονομιάς του Πιτυούς με τη μετατροπή του σε μουσειακό χώρο και εκθετήριο πώλησης τοπικών προϊόντων.
 • Να διαμορφώσει, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του Πιτυούς, δράσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παροχής υπηρεσιών σε επισκέπτες με έμφαση στη γαστρονομική και κτηνοτροφική παράδοση του τόπου.
 • Να διαμορφώσει έναν ειδικό χώρο προστασίας και ενημέρωσης για το βασικό παραδοσιακό μεταφορικό «όχημα» της παραδοσιακής αγροτικής και ποιμενικής ζωής της Χίου, το απειλούμενο με εξαφάνιση γαϊδουράκι.
 • Να διαμορφώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την δημιουργία ήπιας υποδομής φιλοξενίας για περιορισμένο αριθμό διαμενόντων επισκεπτών, σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης: Δεν θέλουμε «τουρίστες» για τους οποίους θα στήνουμε ένα βραχύβιο σκηνικό, αλλά επισκέπτες που αναζητούν αυθεντικές βιωματικές εμπειρίες αναψυχής, πολιτισμού, λαογραφίας, κοντά στη φύση και τους ανθρώπους του μόχθου.
 • Να ενισχύει τους δεσμούς του Πιτυούς με την πολυάριθμη πληθυσμιακά παροικία του στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η προσδοκώμενη αύξηση της επισκεψιμότητας στο Πιτυός θα αφυπνίσει τις δυνάμεις του χωριού με καταληκτικό σκοπό να προκύψει τάση μόνιμης κατοίκησης που θα διασώσει τον οικισμό από την έντονη υφιστάμενη πληθυσμιακά φθίνουσα κατάσταση του.