Τρία Μικρασιάτικα παραμύθια

Τρία παραμύθια,  “Ο Σταχτοπούτης”, “Ο Γκιουζέλ Πατσατζής” και “Ο Πετεινός κι ο Σαρανταμπελάς”, που έχουν καταγραφεί από αφηγήσεις Μικρασιατών προσφύγων,  φιλοδοξούν να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με την προφορική λαϊκή παράδοση της Μικράς Ασίας.

Είναι παραμύθια που ψυχαγωγούν, διασκεδάζουν και δίνουν με έμμεσο τρόπο πληροφορίες για τη φυτο-ποικιλότητα της περιοχής, για πολιτισμικά στοιχεία και κοινωνικές αξίες, ενώ παράλληλα αναφέρονται στο πρώτο μεταναστευτικό κύμα των αρχών του 20ού αιώνα: Το πρώτο βρίσκεται στη συλλογή του Μέγα και τα άλλα δύο ανήκουν στη συλλογή παραμυθιών Παπαδοπούλου-Δεμερτζή, όπως παρουσιάζεται στον Δ’ τόμο των Μικρασιατικών Χρονικών.

Η αφήγηση συνοδεύεται από ζωντανή μουσική και παραδοσιακά τραγούδια που προσθέτουν μελωδική ατμόσφαιρα και εμπλουτίζουν την εμπειρία των νεαρών ακροατών.   Κατά τη διάρκεια της αφήγησης υπάρχει διάδραση με το ακροατήριο και τα παιδιά προσκαλούνται να συμμετέχουν στα τραγούδια.

οι αιώρες της άνοιξης

Οι αιώρες της άνοιξης

Παραμύθια, μύθοι και τραγούδια γεμάτα λουλούδια και εργαστήρι χειροτεχνίας.

Άραγε πώς δημιουργήθηκε η πρώτη ανεμώνη; ποια νύμφη αγκάλιασε ο Ζέφυρος; Από πού προέρχεται η παράδοση της αιώρας; Ποιο είναι το πιο όμορφο λουλούδι; Και πώς γέμισε το φόρεμα μιας μικρής χωριατοπούλας με παπαρούνες;

Τρεις μύθοι και δύο λαϊκά παραμύθια γεμάτα λουλούδια και χρώματα, συνδυασμένοι με παραδοσιακά τραγούδια, ταξιδεύουν τα παιδιά σε ανθισμένους αγρούς, σε δάση, και ρυάκια, σε τοπία ολάνθιστα και ευωδιαστά.

Θα ακούσουν για ήρωες από την ελληνική μυθολογία, μια παράδοση που φτάνει στις μέρες μας από τα αρχαία χρόνια, παραδοσιακά τραγούδια από το Ανατολικό Αιγαίο και την Ήπειρο και δύο παραμύθια γεμάτα πολύχρωμα λουλούδια!

Αφού ολοκληρωθεί η αφήγηση, οι συμμετέχοντες φτιάχνουν τη δική τους χειροποίητη κατασκευή που είναι εμπνευσμένη από τις ιστορίες που άκουσαν.